Author - Sifu BerjayaWeb

Tips Memilih Web Designer Untuk Buatkan Website Anda

Tips Memilih Seseorang Untuk Bina Website Anda

Berikut adalah tips-tips yang perlu anda ambil berat sebelum buat keputusan mengupah seseorang membina website anda.

#1. Support Yang Mantap

First sekali, anda perlu pilih seseorang yang menyediakan support yang mantap kepada anda. Dedicated support supaya jika web anda mengalami masalah di kemudian hari, website anda dapat diselesaikan dengan segera.

Samaada mereka menyediakan support berbayar atau tidak, anda boleh buat pilihan. Yang penting, mereka ada sediakan support. Kalau boleh, mereka sediakan satu forum untuk support lagi mantap dan kemas.

Sakit kepala anda fikir pasal web yang bermasalah jika tiada support.

#2. Pemilihan Design Web

Web anda, andalah tentukan design bagaimana rupa website anda. Betul tak? Pilih web designer yang menyediakan kemudahan ini di mana mereka memberikan anda pilihan untuk memilih design web anda sendiri supaya anda lebih berpuas hati.

Jangan sesekali serahkan bulat-bulat idea design web anda kepada web designer kerana mungkin di pengakhiran nanti anda tidak akan berpuas hati.

#3. Komunikasi Yang Baik

Selain daripada itu juga, anda perlu pilih web designer yang mempunyai komunikasi yang baik di mana budi bahasanya tinggi, pandai hormat pelanggan, dan sabar.

Jika anda zero dalam website, tentu anda mempunyai banyak soalan-soalan yang ingin ditanya kepada mereka untuk pemahaman dalam manage website anda.

#4. Orang Itu Perlu Ada Website

Yes! Ini amat penting jika anda tidak ingin rasa tertipu atau mungkin ditipu oleh seseorang yang menawarkan membina website anda jika mereka tidak mempunyai websitenya sendiri.

Pastikan orang itu mempunyai website “Servis Bina Web” mereka. Di dalam website tersebut, anda perlu lihat apa testimoni pelanggan dia, pakej web yang disediakan, portfolio dan sebagainya.

Jangan sesekali berurusan dengan orang yang tidak mempunyai web servisnya kerana anda mungkin akan ditipu dan susah untuk berurusan jika berlaku apa-apa masalah.

Mana tau lepas beli mereka terus block semua komunkasi anda dengan dia. Jadi. Berhati-hati. Jika orang tersebut serius dalam menawarkan servis bina web, sepatutnya dia sendiri ada web.

#5. Lama atau Baru Jadi Masalah Ke?

Sebenarnya, seseorang yang baru menceburi diri dalam servis bina website, tidak menjadi masalah untuk anda mencuba servis dengannya.

Jika mereka baru, berikan peluang kepada mereka dengan anda menempah servis webnya. Tapi, pastikan apa yang saya beritahu di atas ni cukup lengkap supaya anda tidak rasa tertipu dan ditipu.

Anda teringin nak tempah website? Boleh lihat pakej Di Sini

Read more...

Servis Bina Website Syarikat & Produk Murah Berkualiti. Khas untuk Web Syarikat…

Servis Bina Website Syarikat & Produk Murah Berkualiti. Khas untuk Web Syarikat, Kilang, Katering, Travel Agen, Jual Kereta, Insuran, Sekolah & Kolej, Kedai Online (eCommerce), WebBlog dan …. – (PERCUMA) kos bulanan, Web boleh diedit sendiri & Renew web tahunan semurah RM159!


[Services Recommended by KOSMO!]

Salam Sejahtera.
Kepada semua peniaga dan usahawan online yang dihormati.
Syarikat kami (Rapidova Enterprise di bawah nama branding (Berjayaweb.com) berpengalaman sejak tahun 2012 dalam menyediakan servis membina Website Syarikat Jenis Perkhidmatan & Kedai Online.

Tawaran perkhidmatan laman web ini ini dibuka khas kepada mana-mana usahawan, syarikat atau organisasi untuk menjadikan bisnes anda lebih menarik dan membantu dalam pemasaran perniagaan anda.

Tempahan diterima dari seluruh Malaysia* (Cara rundingan akan dijelaskan kemudian)
Hubungi / Whatsapp Sekarang: +60132560907

===========================
CONTOH PORTFOLIO
===========================

## Corporate Web:
www.riaztrading.com
www.fotosantai.com
www.kurniaekuiti.com
www.galaxycryptomining.com
www.kaleruniform.com
www.galaxycryptomining.con
www.kawebeli.com
www.peroduadelivery2u.com
www.gweuxo.my
www.raymalek.com
www.pakejkadkahwin.com
www.aziladental.com
www.xspecintelligence.com.my
www.hkg-beliemaspajak.com
www.mallandcorp.com.my
www.myegroadtax.com (new!)
www.prefixes.com.my
www.bista.com.my
www.mofaraglobal.com
www.tegasventure.com.my
www.aljihad.asia
www.almukminin.com
www.muslimtravel2u.com
www.caretechresources.com.my
www.cetakbajumalaysia.my
www.globalaeroservices.com
www.homestaysriwarisan.com
www.kyline.com.my
www.azecampus.com.my
www.kepak.my
www.gemayan.com
www.wowrentalcar.com
www.ahmadhonda.com.my
www.bongkartv.com
www.cartrust.my
www.anjunglebar.com
www.bekambangi.com
www.shcahayacatering.com
www.printkaler.com.my
www.goldentex.com.my
www.putrahartanah.com
www.umnotapah.com | Expired
www.pacomsolution.com
www.ainbiomass.com.my
www.canopyhijrah.com
www.kembarariadahtravel.com.my
www.masamas.com.my
www.mnmservices.com.my
www.azmanhartanah.com
www.jutalaundry.my
www.arbacwc.com | Expired | Lihat Gambar
www.jurnalsalam.com | Expired
www.carilokum.my | Expired
www.qalbyzahria.com | Expired
www.ahmadhonda.com.my | Expired
www.dreamtechmarine.com.my | Changed
www.caretechresources.com.my | Expired
www.borneodigest.com | Changed
www.kat.com.my | Changed

## Single Product Web:
www.hushhush2u.com
www.adoniaofficial.com
www.twistvapors.com
www.satinskinz2u.com
www.iriskin2u.com
www.ig-nius.com
www.iqjeli.com
www.healthchoice.co
www.akak.com.my
www.beautylorean.com | Expired

## Single Product Web (Minisite) :
www.gosawit.com
www.fiqrylperfume.com
www.noreenpillow.com
www.magnetrezeki.com.my
www.ekstrakbelacakoriginal.com
www.belajar-alquran-digital.com
www.brocar.com.my
www.tumitmerekah.com
www.bajusejuk.com
www.vixgobooster.com

## Multi-Product: (E-Commerce Standard Package):
www.diannova.com | Underconstruction
www.anggunlestari.com | Underconstruction
www.mrglobal.com.my | Underconstruction
www.theongspa.com
www.hanania.online
www.satinskinz2u.com (upgraded)
www.pixeltouch.com.my
www.najahabiz.com
www.duniaiman.com
www.bakersfavourite.com
www.pemborongegs.com
www.naqikcookies.com
www.putricollection.my
www.modulgemilang.com
www.jahit.my | Changed
www.armycrypto.com | Expired

## Multi-Product: (E-Commerce Premium Package):
www.pasarborong.biz
www.ionascarft.com | Expired
www.aliff-syukri.com
www.zuheira.com
www.newmedica2u.com
sajewellery.my
www.chanteqwr.com | Expired

## WEB AUTODOWNLINE:
www.smartcard4u.my

## BLOG:
www.festive.com.my
maryjardin2u.blogspot.my
runtogain.blogspot.my
cariankerjaya.blogspot.my
cempakafirus.com | Expired
awanaunggul.com | Expired
mykowamas.com | Expired
kedaikeretabaru.com | Expired
aklimu.com | Expired
herbakenncana.com | Expired
intanbeauty.com | Expired
serundingibunda.com | Expired

==========================
DETAIL PEMBANGUNAN WEB
==========================

– Kandungan Rekaan : Premium Template
– PC, Tablet & Mobile Auto Screen Responsive: Ya (Sila uji di sini: cybercrab.com/screencheck)
– Kemaskini CMS: Boleh edit sendiri; Teks, Gambar, Video, Slide Promosi, Logo, Warna
– Platform Kebolehan Untuk Edit : Melalui Telefon & Komputer
– Butang Login: Ada
– Butang Social Media: Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, Linked In.
– Homepage Image Slide Show: Ada
– Jumlah : 3 slide (FTT/UT)*
– Design Slide: Design dibuat Percuma.
– Jumlah Page : 10 page (FTT/UT)* ->Unlimited
– Fungsi Blog : Ada
– Masukan Video Youtube: Boleh
– Kapasiti Hosting : 3Gb ->50Gb
– Boleh Upgrade : Ya, (Gb,Gb,Gb) (WAP)*
– Kapasiti Bandwith: Gb
– Tempoh Hosting : 1 tahun
– Ruang Domain: Muat 2 Domain
– Alamat Domain: .com, .net, .biz
– Kapasiti Domain: 1 tahun
– Sub.Domain: Unlimited
– Jumlah Email Akaun : 10 Email -> Unlimited
– Boleh Upgrade: Ya (WAP)*
– Notifikasi Renew Tahunan Domain & Hosting: Ya. Melalui email. 2 bulan awal sebelum tamat tempoh.
– Pendaftaran Domain Terus Ke 2/3 Tahun: Ya, boleh. (WAP)*
– Alamat domain lain: Boleh. .com.my, .my, .edu (WAP)*
– Client area untuk semak status domain hosting : Ada
– Borang Online: 2 Borang (FTT/UT)*
– Fungsi Upload File: Ada
– Google Map: 1 Google Map (FTT/UT)*
– Modul Facebook: Facebook Page Badge
– SEO (Optimasi Carian Google ) : Ada, Yoast Plugin
– Premium SEO: Ada (WAP)*
– Keselamatan: Ada
– Maklumat Pelawat: Cpanel/ Awstat
– Video Tutorial: Ada
– Sokongan: 6 Bulan
– Bantuan repair web error: Ada (SF/24hour)*
– Bantuan pulih web diHACK: Ada (SF/24hour)*
– Bantuan soal jawab domain hosting: Ada (SF/24hour)*
– Tempoh Siap Web : 7-14 hari bekerja**

PANDUAN:
WAP* : With Additional Price
FTT/UT : Limit jumlah untuk First Time, tetapi boleh tambah sendiri Unlimited.
SF/24hour* : 24 jam bantuan dari pembekal hosting.
**Jika dokumen; teks & gambar telah diberikan anda 100% lengkap.

===========================
APAKAH JENIS PERNIAGAAN YANG
SESUAI UNTUK LAMAN WEB JENIS INI?
============================

Setelah 7 tahun kami membantu ramai usahawan, kami dapati rata-rata perkhidmatan dibawah sesuai dengan jenis web yang kami bina. Berikut adalah senarai TOP pemilik perkhidmatan / produk.
– Kontraktor / Kejuteraan
– Agen Insuran
– Agen Hartanah
– Agen Kereta
– Agen Jualan Langsung (Coway,Cuckoo,dll.)
– Pelancongan (Umrah,Haji,Hotel,Homestay)
– Pendidikan (Kolej, Sekolah, Taska, Pusat Tuisyen, Mahad Tahfiz)
– Perindustrian (Kilang)
– Syarikat Perkapalan
– Syarikat Penerbangan Ringan
– Profesional (Firma guaman, Kontraktor, Kejuteraan, Klinik Swasta, Farmasi, Pusat Fisioterapi)
– Pusat Masyarakat (Masjid, Surau, Rukun Tetangga)
– Makanan (Restoran, Kedai Makan, Gerai Makan,Katering)
– Bengkel (Kereta, Motor)
– Teknologi Maklumat (Perkhidmatan Baiki Komputer, Telefon, Membina Web)
– Kesihatan (Pusat Bekam, Pusat Dialisis)
– Kewartawanan (Berita)
– Sewaan (Kereta, Bilik Seminar)
– Kewangan (Pinjaman Berlesen, Insuran)
– Fotografi
– Pengumpulan dana
– Perkhidmatan Pembantu Rumah
– Servis Am (Renovasi Rumah, Pes Control, Repair Air Cond, Wayering Rumah)

============================
ANDA BERMINAT DAN PERLUKAN DETAIL /
PORTFOLIO YANG LEBIH LANJUT?
============================

Hubungi / Whatsapp kami sekarang :
Khidmat Pelanggan: Imran Omar
Mobile: +60132560907
No. Tel /Whatsapp: berjayaweb.wasap.my (+60132560907)
Nama Syarikat: RAPIDOVA ENTERPRISE ( 002548484-P)
Web Servis Syarikat: www.berjayaweb.com

Terima Kasih,
Rapidova Enterprise ( 002548484-P)
”Contribute to Others”

Read more...

15 Tips ‘Marketing’ Untuk Owner Produk

Anda owner produk? Tauke krim muka? Tauke produk dalaman wanita? Tauke produkslimming? Tauke baju? Tauke produk perbidanan? Atau apa saja, yang mana produk-produk anda memang ada demand..

BIASA TAK;

  • Ada produk, tapi tak tau camner nak promot.
  • Nak cari agen, tak reti..
  • Dah ada agen, tak pandai jaga.. agen pasif!
  • Produk bertahan sekejap saja.. 1-3 bulan.
  • Dah buat marketing kaw-kaw, tapi tiada sambutan..

Ya, biasa kan?

“Ada yang labur dekat sejuta untuk produk kosmetik, tapi bila produk dah siap, tak reti nak pasarkan. Berbulan-bulan stok simpan dalam tangan”

“Ada yang harap kepada agen aje. Sendiri tak reti marketing. Kalau dapat agen pandai marketing, best la. Dapat yang buta marketing, apa nak dibuat?”

“Dah dapat agen bagus, tapi tak lama pastu dia buat produk sendiri. Lagi meletup sales-nya”

Pernah alaminya?

Belum?

Bagus! Nasihat saya, sebagai owner produk, anda perlu ketahui ilmu-ilmu marketing, terutamanya tentang PELANCARAN PRODUK.

Ok la…

Di bawah ni, saya share 15 tips penting sebagai owner produk:

#1: JANGAN KEDEKUT!

Untuk promosikan sesuatu produk, kita perlu sediakan bajet iklan yang cukup mengikut objektif kempen marketing kita. Jangan kedekut untuk keluarkan bajet untuk buat  marketing!

Tak kira la anda buat marketing secara ONLINE mahupun OFFLINE… jangan kedekut!

Sebab apa..?

Sebabnya, apabila kita dapat tingkatkan bajet marketing, keuntungan juga akan meningkat. Bagi peniaga baru, benda ini nampak pelik.. tapi, bagi peniaga yang berpengalaman, ia adalah perkara biasa yang perlu dilakukan.

Walaubagaimanapun, adalah lebih baik jika kita dapat KURANGKAN bajet marketing.. tapi, dapat hasilkan UNTUNG yang banyak. Kerana itulah, kita perlu belajar Facebook Sales Funnel..

Apa yang dimaksudkan dengan Facebook Sales Funnel? Baca artikel ni..

#2: SENTIASA REKRUT AGEN.

Sebagai owner produk, kita perlu buat marketing untuk rekrut agen.

Bukan buat marketing kejap-kejap, tapi KONSISTEN!

Ini kerana tak semua agen yang kita dapat tu AKTIF dan BERKUALITI. Mungkin dalam 10 agen yang kita dapat, hanya 3 agen je yang aktif. Yang lain.. TIDUR..!

Kalau agen tak aktif, camner nak hasilkan jualan.. kan?

Apabila kita dapat rekrut agen yang ramai dan berkualiti, ini dapat memudahkan kita untuk melakukan marketing dengan lebih sistematik. Kita akan dapat lebih fokus pada customer support, ia lebih penting daripada produk yang kita jual.

Pada peringkat permulaan, memang kita boleh lakukan marketing seorang diri.. tapi, apabila kita sudah ada agen, jualan yang dapat kita hasilkan juga adalah lebih banyak.

Inilah rahsia bagaimana owner produk hasilkan jualan jutaan ringgit dalam tempoh yang singkat.

#3: JAGA AGEN!

Dah dapat agen tu, jangan duduk rileks jer! Si owner produk pun kena buat kerja jugak..!

Ok, sekarang agen kita dah ramai. Lepas tu, apa yang perlu kita buat?

Kita perlu JAGA mereka! Guide mereka untuk lakukan marketing dengan cara yang betul dan berkesan. Dan paling penting, layan mereka macam kawan-kawan. Barulah mereka happy nak promot produk kita, betul tak?

Bagaimana kita promot produk tersebut, macam tulah yang kita perlu ajar pada agen kita.

“Apa yang saya perlu ajar pada agen saya?”

Anda boleh bantu agen dari segi:

  • Sediakan bahan-bahan marketing dengan secukupnya.
  • Buat kelas asas marketing.
  • Berikan skrip cara close sales prospek.
  • Beritahu apa strategi marketing selengkapnya

.. dan banyak lagi yang anda boleh lakukan.

#4: BERI INSENTIF/BONUS

Sekali-sekala, kita boleh berikan INSENTIF/BONUS pada agen-agen yang berjaya hasilkan jualan yang konsisten setiap bulan. Ini dapat buatkan mereka jadi lebih bersemangat dan bermotivasi untuk hasilkan lebih banyak jualan!

Kita juga boleh buat race supaya mereka berlumba-lumba promot produk dan generate high sales. Buat cabaran, apabila agen dapat capai jualan tertentu, berikan mereka hadiah dalam bentuk wang tunai atau barang fizikal.

Ikut kreativiti anda sendiri nak beri hadiah apa..

Untuk buat cabaran ini, owner produk perlu selalu update position jualan siapa yang hasilkan jualan TERTINGGI sehinggalah TERENDAH. Dengan cara ini, apabila agen melihat position jualan mereka.. pasti mereka akan jadi tercabar dan akan fikirkan bagaimana untuk kejar agen-agen lain yang berada di atas mereka.

Ia memang satu games yang menyeronokkan! Cubalah..!

#5: AJAR AGEN ‘MARKETING’!

Yup! Anda wajib ajar agen buat marketing..!

Kalau tak, bagaimana mereka nak buat sales, kan?

Tak semua agen yang rekrut tahu nak buat marketing. Mereka hanya tahu menjual.. menjual.. dan menjual!

Student-student Sifufbads yang buat sales bulanan 7 angka, semuanya ajar agen mereka marketing!

  • ajar agen buat FB ADS!
  • ajar tulis copywriting!
  • ajar nak jual produk!

dan banyak lagi…

Kalau anda tak ajar, memang susah nak capai jualan yang konsisten 5-6 angka sebulan.

#6: ‘INTEGRATION MARKETING’.

Cara ini hanya perlu digunakan apabila kita ingin kembangkan lagi bisnes kita. Tak wajib pun!

Tapi, pada peringkat permulaan.. kita perlu fokus pada 1-3 channel marketing je. Fokus pada channel marketing yang berikan result sahaja. Barulah kita tak bazirkan bajet iklan untuk channel marketing yang tak berkesan.

Banyakkan buat SPLIT TEST!

Gunakan segala channel marketing yang ada. Online, offline! Guna fb, email, blog, radio, paper, tv, booth, dll.

Kesannya bukan pada hasil jualan je, kredibiliti bisnes kita juga akan naik.. tapi, bajet yang diperlukan agak besar. Jadi, fikir masak-masak dulu ye…

#7: KREATIF DALAM ‘MARKETING’.

Ia bukan perkara yang mudah dilakukan, tapi ia perlu dilakukan..

Especially online. Pesaing bisnes ramai, jadi kita kena KREATIF dan UNIK dalam marketing. Barulah kita boleh menonjol berbanding pesaing.

Bagaimana cara nak kreatif dalam marketing..?

Sebelum nak buat marketing, anda perlu tahu dulu bagaimana apa itu marketing?

“Marketing adalah proses menjual produk pada audiens yang betul!”

Kalau ini jawapan anda.. SALAH!

Marketing bukannya proses untuk menjual! Ia adalah proses untuk BERITAHU dan INGATKAN mesej kita pada audiens dan channel yang betul mengenai bisnes kita.

Itulah maksud sebenar marketing!

#8: KONSISTEN DALAM ‘MARKETING’.

Jangan jadi macam biskut “chipsmore”. Kejap ada, kejap takde. Marketing perlu konsisten, barulah ianya membantu bina POPULARITI dan TRUST..

Kenapa perlu konsisten?

Kerana manusia mudah lupa! Cuba lihat di sekeliling anda, berapa banyak iklan yang anda nampak dalam sehari?

.. 10 iklan?

.. 30 iklan?

.. 100 iklan?

Mungkin lebih, mungkin kurang.. cuma anda perasan atau tak jer…

Apa yang saya nak tekankan adalah, setiap hari kita dikelilingi dengan pebagai jenis iklan sehingga kita jadi BOSAN dan abaikan iklan tersebut.

Sebab itulah, kita perlu bina iklan yang berbeza dari iklan yang lain.. kemudian, lakukan pemasaran secara KONSISTEN!

#9: BINA ‘FOLLOWERS’.

Followers adalah audiens yang sudah kenal kita..

Mereka mungkin audiens yang kenal kita melalui facebook, emel, kedai, dan rakan mereka, dll..

Sangat penting untuk bina followers kerana lebih mudah menjual pada audiens yang sudah kenal kita berbanding audiens yang belum kenal kita.

Jadi, binalah audiens yang bakal jadi PROSPEK dan CUSTOMER anda. Tak kiralah sama ada ianya database phone, emel database, fans, insta followers, blog followers, dll..

Mereka inilah yang akan membantu untuk bangunkan bisnes kita.

#10: ‘RETARGETTING’.

Ya, buat retargetting dalam online marketing ni. Ada fans? Anda boleh tarik mereka menjadi customer. Ada pelawat web? Cari mereka balik dengan kaedah retargetting..

“Camner nak buat retargetting?”

Di Facebook, ada 2 cara yang boleh kita gunakan:

  1. Buat Like Marketing, dan target iklan pada fans. Baca ARTIKEL INI untuk tutorial cara buat Like Marketing.
  2. Bina satu web/ecommerce/minisite, kemudian letak kod Website Custom Audience (WCA)dalam web tersebut. Anda boleh baca tutorial cara bina Website Custom Audience DI SINI.

Dengan lakukan retargetting, kita boleh sasarkan iklan pada audiens yang pernah jadi customer kita. Jadi, kerja-kerja menjual akan jadi lebih mudah.

#11: ‘REPEAT ORDER’.

Apabila kita sudah ada customer, sangat penting untuk kita menjaga mereka. Kita perlu galakkan customer sedia ada membeli lagi atau lakukan repeat order.

.. Berikan mereka offer menarik.

.. Buat follow up!

.. Tanya khabar.

dan banyak lagi!

Cuba fikirkan jalan bagaimana nak tarik customer untuk lakukan pembelian berkali-kali.

Jangan biarkan pelanggan lama lari dari kita! Nak cari pelanggan yang baru perlukan kos yang tinggi. Jadi, adalah lebih baik kita fokus pada pelanggan sedia ada.

Artikel berkaitan – 5 Cara Pakar Gunakan Untuk Dapatkan Pelanggan ‘Repeat Order’

#12: REFERRAL.

Apa kata minta customer perkenalkan produk anda kepada rakan-rakan mereka.. kemudian, berikan mereka insentif seperti, mereka akan dapat 1 produk percuma jika mereka dapatkan 1 pelanggan untuk anda.

Gunakan ayat seperti ini:

As salam tuan,

terima kasih kerana telah membuat pembelian produk saya kelmarin.

Saya nak minta tolong boleh tak?

Jika tuan suka dengan produk saya, boleh tak rekemen produk tersebut pada kawan-kawan yang mungkin berminat juga?

Saya akan berikan 1 produk percuma kepada tuan untuk setiap 1 kawan yang tuan rekemen sebagai hadiah. Syaratnya, kawan tuan mesti membeli produk tersebut.

Reply mesej ini jika tuan berminat..

Terima kasih.

#13: DAPATKAN ‘FRESH TESTIMONIAL’.

Testimoni sangat penting dalam promosikan sesuatu produk! Ya, sangat penting..!

Kalau takde testimoni, sangat susah untuk menjual produk kita. Sebab, prospek lebih percayakan feedback dari orang ketiga. Itulah manusia, konsep ini tak akan pernah berubah sampai bila-bila.

Dan testimoni mestilah updated! Jangan lupa, orang membeli kerana RESULTS..!

“Mana saya nak dapatkan testimoni pelanggan”

Pergilah tanya mereka!

.. Tanya di WHATSAPP.

.. Tanya di PM.

.. Tanya di EMEL.

.. Tanya di TELEFON.

Apa lagi..?

Ikutlah bagaimana caranya, asalkan anda dapat testimoni mereka.

#14: ‘SOCIAL PROOF’!

Apa benda social proof ni?

Contoh mudah,

Jumlah fans adalah social proof. Jumlah komen yang tinggi pada post di FB juga adalah social proof! Ianya mampu pengaruhi prospek-prospek baru..

Camner nak tingkatkan social proof?

  • tingkatkan komen pada post
  • banyakkan gambar testimonial – printscreen, gambar, video
  • tunjukkan gambar stok..gambar pelanggan dtg kedai..
  • buat album koleksi testimonial..

“Kenapa kita perlu ada social proof ni?”

Inilah psikologi manusia!

Orang lebih mudah tertarik pada kawasan yang ramai orang.

Sebab apa?

Kerana, orang akan tertanya-tanya kenapa kawasan tersebut ramai orang. Apa yang buatkan ramai orang datang ke kawasan tersebut? Mesti best, kan?

Ok, sekarang.. bagaimana cara nak TARIK ramai orang datang ke kedai/fanpage kita?

  • Berikan FREE GIFT.
  • Berikan OFFER terhad.

Ini adalah salah satu strategi marketing! 

Kalau tak percaya, cubalah guna…

#15: TINGKATKAN BAJET MARKETING!

Ada orang tanya,

“Bila waktu yang paling sesuai untuk tingkatkan bajet iklan?”

Memang bagus nak tingkatkan bajet iklan, tapi bukan saje-saje!

Bukan setiap masa kita boleh tingkatkan bajet iklan. Ada masa tertentu jer..

  • Hari gaji, hujung bulan. Ni semua orang tahu, waktu semua orang duit masuk dalam akaun.
  • Pada bulan ramadhan, ramai orang shopping makanan untuk berbuka puasa dan beli barang raya.

Ini antara waktu demand adalah paling tinggi! Tapi, tak semua bisnes sama waktu demand-nya.

Sebagai peniaga, kita perlu TEST sendiri bila waktu yang paling banyak hasilkan jualan.

..

Tu lah.. sebahagian tips yang dapat dikongsikan.

Selamat beramal!

Read more...

Mengapa Bisnes Memerlukan Website?

Mengapa bisnes perlukan website

Mengapa bisnes memerlukan website? Masih ramai usahawan yang belum mempunyai website dan ada yang berkeras mengatakan “TIDAK PERLU”.

Saya tidak setuju apabila usahawan menjawab “TIDAK PERLU” dan saya ingin beri 7 sebab kenapa website itu perlu untuk bisnes.

Mengapa bisnes perlukan website 2

1. Menambah kredibiliti bisnes

Zaman sekarang hampir semua orang menggunakaninternet. Lebih-lebih lagi apabila mencari produk atau servis yang diperlukan.

Bayangkan anda seorang usahawan dan bercerita tentang bisnes anda pada prospek. Kemudian apabila ditanya tentang website, anda jawab tiada. Apa rasanya tanggapan prospek itu pada bisnes anda? Bayangkan pula kalau anda beri website yang professional pada prospek.

Dua situasi di atas cukup jelas bahawa website memberi kesan pada kredibiliti bisnes.

Mengapa bisnes perlukan website 3

2. Prospek mudah mendapatkan maklumat bisnes secara online

Selain daripada isu kredibiliti, website memainkan peranan penting dalam penyampaian maklumat bisnes. Kita tidak boleh hanya bergantung pada media sosial untuk memberi maklumat kerana itu bukan fungsi utama media sosial.

Andai kata kita mempunyai bisnes pakaian dengan koleksi pakaian yang banyak. Kalau hanya dengan media sosial, prospek sukar melihat koleki penuh pakaian kita.

Berbeza dengan website, koleksi pakaian disusun dengan kemas mengikut kategori dan jenisnya. Maklumat bisnes yang lain juga mudah diakses di website.

Kalau nak harap facebook semata, kejap scroll jumpa baju.. kejap scroll jumpa kucing, nasi lemak, kata-kata nasihat. Sukar untuk prospek mencari maklumat yang mereka perlukan.

Mengapa bisnes perlukan website 4

3. Pesaing anda mempunyai website

Sekarang makin ramai usahawan mempunyai website. Pesaing kita pun mempunyai website. Bagaimana kita melawan pesaing jika salah satu tool utama dalam bisnes online kita tiada?

Bayangkan kita dalam pertandingan memasak. Pesaing kita lengkap peralatan memasak tetapi kita tertinggal pisau.

Mengapa bisnes perlukan website 5

4. Website menjimatkan masa bekerja

Ini satu lagi perkara yang penting dalam bisnes iaitu MASA.

Banyak masa boleh dijimatkan dengan adanya website. Kita boleh gunakan masa yang dijimatkan untuk keluarga, aktiviti lain atau untuk mendapatkan lebih banyak income.

Bagaimana masa dapat dijimatkan melalui website? Ianya sangat banyak. Website boleh menguruskan proses jual beli, menjana laporan, menyediakan borang, memberi maklumat yang diperlukan dan macam-macam lagi.

Bergantung kepada spesifikasi website, ada website yang boleh menguruskan 60% kerja bisnes. Ini bermaksud kita mampu mengurangkan kerja dan penggunaan masa kita hingga 60% dengan adanya website. Ada yang lebih dari itu.

Mengapa bisnes perlukan website 6

5. Website membawa lebih banyak prospek

Jika rujuk point sebelum ini, dengan penjimatan masa dan kemudahan perolehan maklumat, sudah tentu bisnes kita boleh membawa lebih banyak prospek.

Masa yang telah dijimatkan boleh digunakan untuk pemasaran dimana kita boleh memperkenal bisnes kepada prospek baru.

Ada pelbagai cara kita memasarkan website kita seperti menggunakan iklan, tajaan, content marketing, SEO, email dan lain-lain.

Mengapa bisnes perlukan website 7

6. Website membolehkan bisnes anda memasuki pasaran dunia

Satu lagi perkara yang best dengan website adalah kita boleh berniaga dimana sahaja. Kita bukan hanya boleh sasarkan bisnes pada pasaran Malaysia sahaja malah dunia.

Contohnya kita design baju “Say No To Trump” dan ingin jual kepada warga Amerika. Kita hanya perlu sediakan website berbahasa inggeris dan paparkan baju tersebut kemudian buat pemasaran untuk sasarkan pada warga Amerika.

Mengapa bisnes perlukan website 8

7. Pelbagai range harga website

Alasan harga website ini banyak saya dapat dari usahawan yang tidak mahu mempunyai website.

Sebagai seorang usahawan, agak menyakitkan hati saya melihat usahawan lain yang penuh dengan alasan kerana website boleh diperoleh mengikut pelbagai range harga.

Untuk website tanpa kos, anda boleh buat sendiri website dengan menggunakan platform seperti wix, weebly dan banyak lagi yang menawarkan website percuma dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

Ada juga website yang murah dalam RM1000 kebawah. Biasanya kita boleh dapat harga sebegini dari webdesigner part time yang baru berjinak dalam website atau dari student-student IT.

Untuk website yang professional sedikit, range harga biasanya dalam RM2500 ke atas. Ini range harga kalau inginkan servis dari saya.

Website highend dengan pelbagai fungsi dan kualiti server yang tinggi biasanya bermula dari RM15k hingga lebih RM500k. Itu sudah industry level.

Jadi, ada lagi usahawan yang rasa “TIDAK PERLU” website? Cuba share post ini pada mereka yang sepatutnya sudah ada website supaya mereka sedar pentingnya website.

Read more...

Cara Mengambil Gambar Produk Menggunakan Handphone/Telefon Bimbit

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit

Saya mendapat banyak permintaan untuk menyediakan tutorial cara mengambil gambar produk menggunakan handphone atau telefon bimbit. Tutorial ini menggunakan kos yang rendah dan saya pasti semua usahawan online mampu menyediakan keperluan untuk menghasilkan gambar produk yang baik dan professional.

Gambar Produk Yang Professional Dengan Kos Rendah

Gambar produk yang professional sangat penting untuk persembahan online kerana gambar adalah antara aspek terbesar dalam memikat prospek/pelawat/pengunjung. Secara umumnya, apa yang terpapar pada skrin komputer dan gajet adalah gambar.

  • Gambar Statik
  • Gambar Huruf dan Perkataan (Teks)
  • Gambar Bergerak (Video)

Oleh itu, bagi saya, semakin berkualiti gambar anda, semakin anda akan disukai oleh prospek atau pelawat, tidak kira pada facebook page, blog, website ataupun wall profile anda sendiri.

[taq_review]

Peralatan Mengambil Gambar

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 1

Untuk tutorial ini, saya fokus untuk membolehkan anda mengambil gambar produk dengan kos yang rendah. Oleh itu, semua peralatan mengambil gambar yang saya gunakan adalah berkos rendah dan mudah dicari. Berikut adalah senarai keperluan beserta harga:

  1. Kad Manila mengikut warna background yang anda inginkan (~RM0.80 sekeping)
  2. Kotak yang lebar (~RM4.00) – tak perlu cantik
  3. Sumber cahaya seperti lampu meja atau lampu DIY (~RM25-RM40)
  4. Pita Pelekat (~RM2.20) – Beli yang kuat sikit
  5. Handphone dengan camera
  6. Komputer dengan software Photoshop

1. Menyediakan Latar Belakang dan Pentas Photoshoot

Untuk menyediakan latar belakang dan pentas untuk photoshot produk, anda akan menggunakan kotak, pita pelekat dan kad manila.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 3

Jika anda lihat gambar di atas, saya membeli kotak yang jenis leper dan pasang mengikut panduan yang disediakan. Jika anda sudah mempunyai kotak sebegini, tidak perlu membelinya. Kotak ini akan berfungsi sebagai pentas photoshoot dan memudahkan anda menukar background photoshoot anda.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 4

Setelah siap kotak anda, anda boleh sandarkan manila kad seperti dalam gambar di atas. Kelebihan membuat pentas menggunakan kotak seperti ini adalah anda tidak perlu menggunakan pita pelekat untuk memegang manila kad anda untuk dijadikan pentas dan background photoshoot.

Untuk sumber cahaya, anda boleh menggunakan lampu meja atau lampu DIY yang diarahkan kepada pentas dan background. Contoh lampu DIY adalah seperti gambar di bawah. Tidak sukar untuk membuatnya. Yang penting anda perlu cuba dapatkan mentol yang terang.

tips-mengambil-gambar-produk-cahaya

2. Mengambil Gambar Produk Menggunakan Handphone/Telefon Bimbit

Dalam tutorial ini, saya menggunakan Zenfon 6 saya sebagai camera dengan sistem operasi Android 4.3. Terdapat beberapa setting penting yang boleh anda kawal jika menggunakan Android iaitu ISO, White Balance dan Exposure.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 7

Anda hanya perlu letakkan objek atau produk di tengah-tengah stage photoshoot anda dan halakan lampu kepada objek. Jika anda mempunyai beberapa sumber cahaya adalah lebih baik. Anda boleh halakan cahaya ke bahagian kiri, kanan dan sudut lain produk supaya dapat mengurangkan bayang-bayang.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 7

Gambar jam di atas adalah contoh gambar yang saya ambil menggunakan handphone saya (Zenfon 6) dan menggunakan kaedah seperti yang saya tunjukkan sebelum ini tanpa sebarang editing. Saya akan tunjukkan cara edit supaya gambar menjadi kemas dan pro tetapi sebelum itu, saya perlu tunjuk trick dan setting menggunakan phone camera supaya mendapat hasil yang baik.

3. Masalah Mengambil Gambar Menggunakan Handphone/Telefon Bimbit

Masalah yang biasanya berlaku apabila anda menggunakan camera telefon adalah anda akan mendapat hasil gambar yang mempunyai flickering effect apabila mengambil gambar dengan background yang plain/kosong terutamanya background putih.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 7

Jika anda lihat gambar di atas, anda boleh nampak kesan flickering yang saya sebut sebelum ini. Untuk mendapatkan hasil gambar yang betul-betul baik, kita perlu meminimumkan kesan flickering ini. Ada beberapa perkara yang anda boleh ubah suai untuk mendapat hasil gambar yang clean atau bersih.

  1. Kawal ISO dan Exposure. Mulakan dengan ISO paling rendah dan Exposure pada tahap “0”.
  2. Cuba jauhkan dan dekatkan camera handphone dengan objek/produk.
  3. Cuba jauhkan dan dekatkan sumber cahaya (Lampu) dengan stage photoshoot atau objek/produk.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 8

Jika menggunakan handphone/telefon bimbit android, biasanya anda akan dapat mengawal ISO dan Exposure camera anda. Tetapi jika tiada fungsi untuk kawal ISO dan Exposure seperti Iphone (Apple fanboy jangan marah.. :P), anda boleh cuba kawal jarak camera dan cahaya daripada objek anda.

4. Edit Gambar Produk Menggunakan Photoshop

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 8

Jika anda lihat gambar di atas ni, anda boleh bandingkan gambar asal (kiri) dan gambar yang telah di edit (kanan). Gambar pada sebelah kanan adalah jauh lebih kemas dan professional berbanding gambar asal.

Bayangkan jika anda menggunakan gambar yang professional untuk post facebook, artikel blog mahupun ecommerce website, pasti akan memberikan impak yang lebih positif berbanding anda gunakan gambar yang biasa.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 9

1) Buka gambar asal produk anda menggunakan perisian Photoshop, kemudian klik pada Quick Selection Tool.

2) Menggunakan Quick Selection Tool, pilih objek/produk anda dengan klik dan seret mouse pointer di seluruh bahagian objek/produk.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 10

3) Setelah memilih semua bahagian objek/produk, anda perlu klik pada Refine Edge.

4) Panel Refine Edge akan keluar dan anda boleh try adjust setting yang anda sehingga bahagian tepi objek dipilih dengan kemas. Kemudian pilih New Layer pada setting Output To. Klik OK.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 11

5) Anda akan nampak background putih sebelum ini sudah hilang dan tinggal hanya objek/produk. Pada bahagian Layer, saya mahu anda tick pada layer paling bawah supaya anda akan dapat lihat background putih itu semula. Layer bawah ini adalah layer gambar asal anda.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 12

6) Setelah tick pada layer asal yang di bawah sekali. Anda perlu tick juga pada icon lock (macam kunci) supaya anda boleh edit layer tersebut.

7) Klik pada Brush Tool.

8) Klik pada kotak warna (Foreground Color) kepada putih kerana kita telah menggunakan background putih semasa mengambil gambar.

9) Warnakan background dengan brush tool yang anda gunakan. Anda tidak akan beri kesan pada gambar objek/produk kerana layer objek/produk anda ada di hadapan layer background. Untuk mendapatkan hasil yang cantik, tinggalkan sedikit bayang-bayang di bawah produk/objek supaya nampak Real.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 13

10) Untuk membuatkan objek/produk anda menonjol, anda boleh mengubahsuai Level pada objek anda. Pilih Layer objek/produk dan tekan Ctrl + L pada keyboard anda untuk memaparkan panel Levels dan cuba ubahsuai graf supaya warna objek/produk semakin menonjol.

Tambahan

Tidak sukar untuk mempelajari Cara Mengambil Gambar Produk Menggunakan Handphone/Telefon Bimbit. Anda mungkin agak lambat untuk edit gambar menggunakan photoshop untuk kali pertama, tetapi setelah beberapa kali, pasti gerak kerja anda semakin cepat.

Selain daripada background putih, anda juga boleh gunakan background lain seperti warna merah dan kuning kerana ianya menarik perhatian dan sesuai untuk gambar iklan.

Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 14Cara mengambil gambar produk menggunakan hadnphone/telefon bimbit - 15

Jika objek anda besar dan tiada kotak yang muat dengan saiz objek/produk anda, konsepnya adalah sama. anda boleh mendapatkan kad manila yang lebih besar dan lekatkan pada dinding seperti gambar di atas. Jika ada menjual produk yang lebih besar seperti baju, gunakan kain plain.

Read more...

Kepentingan Punyai Web / Blog Sendiri!

 

2 soalan ini tidak boleh di pandang ringan oleh sesiapa pun yang bergelar usahawan ataupun ahli perniagaan. Oleh kerana itu, jika kalian bukan terdiri dari usahawan dan ahli perniagaan, maka kalian bolehlah mansuhkan entri ini sebagai bahan bacaan.

Tapi jika kalian adalah orang yang ingin membina empayar perniagaan, teruskanlah pembacaan kerana mungkin ada sesuatu yang boleh merubah pandangan kalian kepada dunia online. Kalau tidak semua, maybe satu dari apa yang di tulis di sini dapat membuatkan minda kalian berfikir dari skop yang berbeza… harapnya begitulah.

Siapakah usahawan dan siapakah ahli perniagaan (peniaga)?

Tak kisah siapa sebenarnya 2 golongan ini. Walaupun ada perbezaan, tetapi terdapat satu persamaan yang kita semua tahu. 2 golongan ini mempunyai satu corak pemikiran yang sama, mencari “duit lebih” ataupun “bisnes”.

Jangan salah sangka. Statement di atas tidak bermakna orang yang makan gaji tidak suka duit lebih, tetapi cara yang di gunakan oleh mereka berbeza. Contohnya seperti ni:

 

Usahawan dan peniaga lebih suka mencari duit lebih dengan menjual servis/perkhidmatan. Manakala orang yang makan gaji lebih suka mengejar overtime.

Tujuannya sama tetapi kaedahnya berbeza. Berbeza dari segi jumlah outcome di akhir bulan. Ertinya, orang yang makan gaji pasti akan menerima gaji di hujung bulan… tetapi orang yang berniaga belum tentu lagi jumlah income’nya.

Tapi please… jangan skeptikalkan pemikiran dengan mengatakan “orang berniaga ni memang best… masyuk”. Sebab orang yang berniaga sendiri pun ada yang berkata “best betul kerja makan gaji ni, tau tau hujung bulan je dapat salary”.

Jadi jangan di bezakan di antara keduanya. Nampak sahaja berniaga kedai makan itu “loaded” tapi cubalah berniaga… rasa dulu persaingan dan juga modal harian yang di keluarkan. Aku dah berniaga lama dah, semua tu dah takleh nak elak. Sampai satu masa, jangan kata gaji sendiri… gaji budak cuci pinggan pun kantoi.

Dan jangan di katakan kerja makan gaji itu seronok, sebab tiba satu masa… akan rasa susah nak buat duit lebih. Sebab takde overtime dari company ataupun claim lambat masuk.

Bila tiba situasi macam ni, apa yang perlu di buat?

Of courselah istilah “nak cari duit lebih” akan terpacul keluarkan?
Masa inilah kita perlu lihat kelebihan dan kekurangan yang ada dalam diri/syarikat sendiri.

Okay.
Kita ada butik, kita ada salon, kita ada kedai makan/restoran, kita ada perkhidmatan mengandam, kita ada bridal, kita ada spa, kita ada homestay sendiri… tapi kita tidak meletakkan semuanya di dalam talian (online)!

Alangkah ruginya jika kita telah melaburkan berpuluh ribu ringgit untuk perniagaan tetapi yang tahu hanyalah saudara mara dan rakan taulan terdekat. Tidak berbaloi rasanya mempunyai spa yang cantik, butik yang mewah tetapi tidak menunjukkannya dengan jelas melalui laman web!

*hey… orang sekarang layari internet/laman web dari handphone jelahhh…!!

Sekarang cuba lihat situasi ini.
Kita kerja sebagai seorang kerani yang gajinya kecil (makan gaji). Duit sentiasa tak cukup. Dalam masa yang sama, kita tahu yang kita mampu untuk menjual insurans, kita mampu untuk menjadi part timer unit trust fund officer, kita sedar yang kita boleh mengajar orang komputer, kita yakin dengan kebolehan menjahit sendiri dan kita tahu yang kita boleh buat tuisyen di rumah (walaupun pada hujung minggu).

Kita malah boleh buat cup cakes yang sedap tapi disebabkan kurangnya pendedahan, kita tidak perasan kelebihan promosi melalui talian (online). Seronoknya kalau kita mempunyai cup cakes yang sedap dan berjaya di jual melalui laman web. Sebaliknya, kita akan rugi jika cup cakes kita tu dikatakan TERBAIK… tapi HANYA sekadar di puji oleh teman sekerja sahaja!

 

 

Jadi jika kita mempunyai perkhidmatan dan juga produk yang boleh di jual, sediakanlah laman web yang ringan untuk di buka (fully loading) dan mudah untuk di lawati oleh orang lain. Website yang mahal sampai RM4-5 ribu belum tentu bagus… sebaliknya website yang ringan untuk di buka adalah lebih penting.

Berniaga secara online ini sebenarnya bukanlah mengenai “pembayaran secara online” sahaja. Kalau itu yang di fikirkan, alangkah dangkalnya pemikiran kita.

Maksudnya?

Maksudnya berniaga secara online ini sebenarnya sama sahaja dengan perniagaan biasa (offline). Cuma kita ni sahaja yang TIDAK PERCAYA dan TIDAK YAKIN dengan potensi perniagaan sendiri. Sebab itulah kita tak pernah nak ambil tahu dan tak pernah nak membuka fikiran mengenai dunia online.

Dalam kebanyakan kes, kita pula yang letakkan LIMITATION pada perniagaan sendiri dengan mengatakan “aku dah berniaga bertahun-tahun, takde apa pun… okay je”.

Malangnya kalau kita berfikiran seperti ini kerana jika kita mempunyai laman web, itu tidak sesekali menutup corak perniagaan yang telah kita lakukan selama bertahun-tahun. Bukannya ada laman web bermakna kita kena tutup kedai. Berniagalah seperti apa yang telah di lakukan selama ini, cuma tambah satu lagi bentuk pemasaran… iaitu online.

Kesimpulannya, jika benar limitation itu ada dalam perniagaan kita, itu bermakna kita yang memandang rendah dengan perniagaan kita sendiri!

Mengapa?
Sebab dalam dunia online, TIADA ISTILAH LIMIT!!

Siapa yang rajin promosi, dialah yang akan mendapat outcome yang tinggi. Even KERAJAAN MALAYSIA pun tidak boleh menghalang kita berniaga di internet, apatah lagi untuk menyekat perniagaan yang kita lakukan (legal).

Begitu juga dengan mereka yang sekadar menjadi salesman jual kereta secara part time. Dari penat membawa bakal pembeli kereta ke kedai kereta (buang masa, tenaga dan juga duit), lebih baik tackle dulu hati bakal pembeli itu dengan gambar dan juga spesifikasi kereta itu melalui laman webnya sendiri.

*iya… kenapa? tak percaya? salesman jual kereta pun boleh ada laman web sendirilah…!!!

Duduk di kedai mamak, dan bawa sahaja laptop… tunjukkan padanya gambar kereta tersebut, termasuklah interiornya sekali. Bukan ke kita ada digital camera?

Atau sebelum jumpa, tunjukkan gambar kereta itu di laman web kita terlebih dahulu. At least, boleh menjimatkan masa kita dan juga masa dia. Hati pelanggan harus di layan dengan sempurna. Lebih banyak option dan kesenangan yang dapat kita beri, lebih selesalah dia dengan kita.

Mengapa BLOG?
Sebab bloglah yang akan menyokong semua info yang ada dalam laman web. Blog jugalah tempat untuk membuktikan segala-galanya. Segala bukti, testimonial dan juga proof dapat ditunjukkan dengan TELUS tanpa sebarang prejudis. Rohaizad Dot Com adalah sebuah blog… itu pasti.

Laman web adalah satu platform untuk menunjukkan kredibiliti diri/syarikat sendiri. Dan blog pula adalah platform yang akan membenarkan semua yang di katakan di laman web.

  • Minggu lepas butik kita di kunjungi oleh Mawi dan Ekin, jadi masukkanlah gambar dan cerita tersebut di dalam blog. Ini akan meningkatkan kepercayaan pelanggan baru untuk datang membeli di butik kita. Cool kan?
  • Anak jiran yang mengikuti tuisyen kita mendapat keputusan yang baik… letakkanlah video testimonial dari ibu bapa mereka di blog kita. Barulah ada ummph dan dapat menarik ibu bapa lain untuk menghantar anaknya untuk tuisyen dengan kita!
  • Pengantin yang mendapatkan khidmat andaman dan bridal terlalu suka dengan servis dan juga design pakaian serta solekan kita. Biarkan mereka luahkan di dalam blog kita… baru ada style!
  • Perniagaan homestay kita agak merudum, buatlah promosi lain dari yang lain… tidur 2 malam, PERCUMA 1 malam lagi. Harga jangan di kurangkan.. tapi berikan satu hari tambahan. Tapi kalau buat promosi mulut ke mulut… sampai ke mana? atau siapa yang tahu? Letakkan nya di blog… dan promosikannya. Baru best!

Jadi sekarang nampak tak di mana relevannya laman web dan juga blog?

p/s: pernah bertanya dalam hati mengapa AirAsia pun ada mempunyai blog sendiri? hehekepentingan website

Read more...

Pembekal Domain Hosting Terbaik Murah Malaysia

Saya menyokong pembekal Serverfreak. Selama saya menggunakan perkhidmatan mereka untuk pelanggan. 100% sangat berpuas hati!

Layari mereka sekarang !

>>> SERVER FREAK MALAYSIA <<<

 

ServerFreak Technologies Sdn. Bhd. opens its door to business in 2003 and since then we have become one of the fastest growing hosting provider in Malaysia. We specializes in providing web hosting solutions for almost all range of purposes – personal blogs, email solutions, corporate websites, databases and the list goes on.

Our aim is to provide simple and affordable hosting solutions to enable our clients to get their websites and email online as quickly and as easily as possible. Through our own experience, we understand that speed to market is vital and we are committed to helping you through every step of launching your web presence.

We don’t sell our services on gimmicks, fashionable marketing strategies or misleading information. We have servers and know how the internet works. Serverfreak Team is committed to provide feature packed hosting solutions that are supported by our superior support service.

Our web servers are located in first class data centers with multiple backbone providers. The data centers have been engineered to avoid any single point of failure in connectivity, power, heating, ventilation and air conditioning.

There are many Web Solutions companies in the market and many promise to be expert at everything.
We take a different tack – we are experts at only one thing: Web Hosting.

WHS Recognition“Web Hosting Search recognizes ServerFreak Technologies as one of the Top Pick Web Hosts for 2011. Simple, affordable and trustworthy Hosting, that is ServerFreak Technologies.”

 

Read more...

Berjayaweb.com dalam siaran Akhbar KOSMO!

Pada 19 Disember 2012, pihak KOSMO! telah menemuramah pemilik Berjaya Web iaitu saudara Imran Che Omar. Alhamdulillah, dengan berkat kerja keras selama setahun sahaja, Berjaya Web berjaya di siarkan di dada akhbar. Terima kasih juga diucapkan kepada semua pelawat dan pelanggan yang tidak putus-putus memberikan sokongan terhadap Berjaya Web. Terima kasih!  Ingin baca petikan penuh artikel ini?  Klik di sini untuk muat turun keratan penuh

Kerta-KOSMO_Half-copy copyAnak muda ini tidak pernah menyangka bahawa dia akan terlibat dalam bidang pembinaan laman web, apatah lagi menjadi seorang pereka laman berkenan. Bagi Imran Che Omar, 23, dia tidak terfikir untuk ‘membuat duit’ melalui alam maya yang selama ini cukup asing bagi dirinya. Katanya, dia mula membabitkan diri dalam bidang pembinaan laman web setelah melihat beberapa orang rakanya berjaya dalam bidang tersebut. ”Pada peringkat permulaan, saya hanya membuat blog yang mana ia merupakan medan bagi saya untuk mengasah bakat dan belajar teknik asas membuat laman web melalui laman You Tube.

”Setelah empat tahun bergelumang dunia blog, daripada situ saya dapat belajar mengenai mereka bentuk laman web secara lebih mendalam,” katanya kepada Refleks baru-baru ini. Graduan Lepasan Universiti Selangor dalam bidang Pengimejan Perubatan (Diagnostik) itu memberitahu, dia menjalankan perniagaan tersebut secara kecil-kecilan di rumah sewanya di seksyen 7, Shah Alam, Selangor bagi mendapatkan wang tambahan untuk menampung perbelanjaan harianya.

Menurutnya, dia kisi sedang menyiapkan 18 buah laman web yang sedang dalam pembinaan dan lapan buah lagi masih dalam peringkat rundingan. ”Saya menerima apa sahaja jenis tempahan untuk mereka bentuk laman web, blog dan juga logo. ”Projek terkini, saya sedang buat laman web Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA) dan beberapa lagi syarikat tempatan, ” ujarnya. Harga bagi setiap laman web yang direkanya juga cukup berpatutan dan boleh dirunding mengikut kemampuan dan hendak pelanggan itu sendiri.

Bagi pakej penuh rekaan laman web, harga yang ditawarkan serendah RM288 hingga RM750 mengikut spesifikasi laman web dan blog berkenaan manakala logo pula pada harga bawah RM100. ”Objektif utama saya dalam perniagaan ini adalah satu Malaysia satu laman web bersama.  ”Jadi harga yang ditawarkan saya cukup rendah dan fleksibel yang mana mereka boleh membayar sebanyak mana yang mereka mampu sekiranya tidak mempunyai wang yang cukup” jelasnya.

Imran menggunakan sistem open source yang bermakna pelanggan boleh membuat pembetulan sendiri dan ia lebih mudah. ‘Bagaimanapun, ramai dalam kalangan pelanggan saya tidak pandai gunakan perisian yang spesifik, jadi agak susah bagi mereka untuk membuat sebarang penambahbaikan sendiri” katanya. Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan yang disediakan, boleh layari www.berjayaweb.com untuk mengetahui pakej yang ditawarkan atau hubungi terus Imran di talian 013-2560907.

Read more...